Geplaatst in Eten & Drinken

Karlijn’s Italiaanse Plukbrood

Wanneer ik de tijd heb, vind ik het heerlijk om te bakken. Vooral bij speciale gelegenheden zoals bij Kerstmis of Pasen. Meestal gaat het dan om zoete gerechten, want wat is er leuker om te maken dan een gebakje? Maar afgelopen Pasen had ik zin in wat anders, ja ik weet dat het al lang geleden is, het spookte al een tijdje rond in mijn hoofd, namelijk plukbrood. Weten hoe ik dit gemaakt heb? Lees dan snel verder!

Plukbrood kun je op veel verschillende manieren maken, met smaken van over de hele wereld. Het brood is het lekkerst als het vlak voor “gebruik” in de oven is geweest. Het brooddeeg kan al van te voren gemaakt worden, een langere rijs is vaak niet erg. Als het brood bijvoorbeeld in de middag nodig is, kan het deeg al gemaakt worden in de ochtend en pas later in de middag worden afgebakken. Voor de inhoud heb ik gekozen voor een totaal, zelfgemaakte Italiaanse versie. Wat heb je hiervoor nodig?

  • Een pak Broodmix. Zelf heb ik hiervoor een meergranenbroodmix gebruikt, vanwege de volle smaak.
  • De ingrediënten die op het pak broodmix staan.
  • Een potje groene pesto. Of zoals ik zelf heb gedaan, zelfgemaakte pesto.
  • Mozzarella, in plakken gesneden
  • Zongedroogde tomaten in olie, in stukjes gesneden
  • Een cake blik

Als alle ingrediënten in huis zijn, kunnen we beginnen met bakken!
We beginnen met het maken van het brooddeeg zoals beschreven op de verpakking. Laat ondertussen de mozzarella en tomaten uitlekken en maak eventueel al vast de pesto. Wanneer het deeg voor de eerste keer is gerezen, kan het deeg worden uitgerold. Rol het deeg uit tot een dikte van 1 à 2 cm, dit gaat een beetje op gevoel. Snij uit het deeg vierkanten ten grote van het cake blik, de kleine zijde. Zodat je later een stapel van vierkantjes van deeg krijgt die samen het gehele cakeblik vullen. Het kan zijn dat je het deeg vaker moet uitrollen om het hele deeg in vierkantjes te krijgen, het hoeft geen precisie werk te worden.

DSC_0255

Als het deeg helemaal op is en je alleen nog meer vierkantjes hebt, kun je ze gaan beleggen. Leg hiervoor één vierkantje apart, deze hoeft niet belegd te worden. Leg de overige vierkantjes naast elkaar en besmeer ze allemaal aan één zijde met de pesto en beleg ze daarna met mozzarella en zongedroogde tomaten naar smaak. Hierna kun je de belegde vierkantjes opstapelen. Zorg dat je de belegde kant omhoog legt en leg er telkens een niet belegde kant van een ander vierkantje op. Zo krijg je een stapel van vierkantjes die je afdekt met het overgebleven, onbelegde, vierkantje. Pak de stapel vierkantjes en leg ze in een ingevet of bedekt met bakpapier cake blik. Als het goed is ziet het er nu uit zoals de afbeelding hierboven. Bedek het cake blik  met een theedoek en laat op een koele plek een half uur tot goed uur verder rijzen.

DSC_0257

Bak het brood af volgens de verpakking wanneer de rijstijd over is, de oven voorverwarmd en je bijna wilt gaan eten. Zeker wanneer het brood in de oven zit, komt de geur je al tegemoet. Lekker met een kop soep of voor bij een high tea!

Zoals ik eerder al benoemde kunnen alle soorten ingrediënten worden gebruikt, de keuze is aan jouw! Toch vond ik deze combinatie heel geslaagd en dat voor iemand die totaal niet van brood houdt. Als je te weinig tijd hebt om een eigen brooddeeg te maken, kun je altijd een kant en klaar brood pakken. Pak bijvoorbeeld een borrelbrood of een afbakbrood. Snij de bovenkant van het brood in, deze mogen niet helemaal aan de onder kant komen en vul deze gaten met inhoud naar keuze. Bak daarna het brood af op 180 graden totdat de kaas en overige ingrediënten opgewarmd en gesmolten zijn.

Ingrediënten voor in het brood heb je meestal wel in huis, als je nu zorgt dat je altijd een afbakbrood hebt, dan kun je dit op ieder moment maken! Ideaal voor als er onverwachts visite komt, kop soep erbij en je kunt ze iets heel lekkers maar toch simpel voorschrijven.

Hebben jullie ooit al eens plukbrood gemaakt?

Advertenties

Auteur:

Hoi lieve lezers. Dit ben ik, een klein, blond vrouw. Vol blunders en verhalen. Met een passie voor koken en lifestyle. En dat gaan jullie terug zien in mijn blog. Veel plezier. Liefs Karlijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s