Geplaatst in Eten & Drinken

Snickerdoodles Goes Dutch! | Recept (glutenvrij)

koekjes2

Toen ik eenmaal het koekje voorbij zag komen op mijn wekelijkse rondje op Pinterest, begon mijn hart sneller te kloppen. Alleen de naam al brengt een glimlach op mijn gezicht. Het koekje, waarvan ik altijd dag dat het typisch Amerikaans was, kan volgens de Engelse Wikipedia pagina ook een Duitse oorsprong hebben. Waar de Duitse naam nog leuker klinkt dan de Engelse, namelijk Schneckennudel. Benieuwd naar wat het precies is? Lees dan snel verder!

Hoe dan ook, nadat ik het lange tijd heb uitgesteld om het koekje te maken, omdat het veel te ongezond is. Had ik nu dan toch een perfecte gelegenheid gevonden waarbij het koekje, mocht het lukken, een echte eyecatcher zou worden. Nu was het alleen nog de taak om het perfecte recept uit te zoeken, want er zijn er gigantisch veel in omloop. Na even te hebben gezocht, vond ik het perfecte recept: Snickerdoodles met caramel en zeezout. Het recept komt oorspronkelijk van deze site, ik heb hem even omgeschreven naar Nederlandse hoeveelheden en heb er een typische Nederlandse lekkernij aan toegevoegd.

Het is een simpel recept is daarom snel te maken en door de korte oventijd is het ook makkelijk kort van te voren te maken. Het koekje zou gegeten worden op een zelfgemaakte high tea met vriendinnen, waarbij één van hen glutenvrij is. Het recept zoals hieronder beschreven staat is daarom glutenvrij, maar de glutenvrije bloem kun je natuurlijk ook vervangen door patentbloem. Spelt bloem zal ik wel afraden, niet alleen al omdat het gluten bevat, maar omdat het ook een wat melige nasmaak kan hebben. Wat zeker in deze koekjes een grote afknapper zal zijn.

Wat heeft men nodig?
Voor de topping
– 1 eetlepel kaneel
– 45 gram gewone suiker
Om de koekjes minder zoet te maken, kan gekozen worden om de verhouding kaneel suiker te verkleinen, door minder suiker te gebruiken en meer kaneel. Hierdoor smaken de koekjes meer naar kaneel wat het ook voor de hartige eter interessant maakt.

Voor het koekje
– 250 gram gewone suiker
– 50 gram bruine basterdsuiker
– 240 gram boter op kamertemperatuur
– 1 zakje bakpoeder van dr. Oetker (de bakpoeder van dr. Oetker is glutenvrij, van andere merken kan de bakpoeder nog wel eens gluten bevatten)
– 2 grote eieren, maar medium eieren is ook geen probleem.
– zakje vanillesuiker van bijvoorbeeld dr. Oetker
– 358 gram Patentbloem of Orgran, Gluten Free All Purpose Flour
Eventueel iets extra’s om het aanrecht mee te bestuiven.
– zeezout, liefst gemalen uit een molen of zelf gekneusd. Liefst een wat grotere korrel en niet de normale zoutkorrels.
– als extra toevoeging, Fudge, Rolo of  mijn favoriet; stroopwafel.
Bij het gebruik van de stroopwafel is, behalve als het glutenvrije stroopwafels zijn, het recept niet meer glutenvrij!!

Hoe maken we het?
We beginnen met het maken van de topping. Weeg hiervoor de benodigde suiker en kaneel af en leg op een hol bord. Meng de suiker goed met het kaneel en zet aan de kant. Verwarm de oven voor op 190 graden.

Nu de topping is gemaakt kan begonnen worden met het deeg. Pak hiervoor een grote kom en stop hier de boter in stukjes en de gewone en basterdsuiker toe. Mix het met een mixer op middelmatige stand tot de suiker goed is opgelost in de boter en de boter zacht en fluweel is. Dit duurt ongeveer een minuutje of 3.

Schraap al het boter van de mixer en leg de mixer aan de kant. Zeef de bloem en voeg, samen met de vanillesuiker en bakpoeder en een klein beetje zout aan het boter-suiker mengsel. Meng met een bak spatel de droge ingrediënten met de natte. Wanneer de droge goed zijn gemengd, haal het beslag uit de kom en meng verder met de hand. Het is erg plakkerig deeg, dus het zou logisch zijn om meer bloem te gebruiken. Maar als je even bezig bent met kneden, wordt het deeg steeds minder plakkerig. Als je het gevoel hebt dat alle ingrediënten goed zijn vermengd, dan kunnen we verder.

Deeg

Maak van het deeg bolletjes ter grootte van een eetlepel. Uit het deeg zijn ongeveer 35 bolletjes/koekjes te maken. Als eenmaal alle bolletjes zijn gemaakt kunnen ze gevuld worden. Vul ze met een rolo, stukje fudge of stroopwafel, zorg dat het helemaal bedekt is. Er kan ook gekozen worden om geen vulling te gebruiken. Wanneer het deeg is gevuld, rol ze door het suikermengsel en leg ze op een bakplaat. Druk ze heel iets plat en strooi er wat zeezout overheen.

Vulling

Koek

Wanneer alles gevuld is, kunnen ze de oven in. Stop ze in de oven voor ongeveer 7 tot 8 minuten. De koekjes moeten er ietsjes bruin uitzien, iets gebarsten, maar voornamelijk nog licht rauw. Wanneer de koekjes er goed uitzien, haal ze uit de oven en laat afkoelen voor 5 à 10 minuten. De koekjes worden dan langzamerhand iets harder. Haal de koekjes van de bakplaat en laat ze verder afkoelen op een rek. Of als ze niet te warm meer zijn, eet er stiekem alvast eentje.

Koek2

Hoe smaken ze?
De smeuïge binnenkant met de ietwat krokante buitenkant zorgen voor een ware smaakbeleving. De koekjes zijn wel redelijk zoet, dus het zoutje bovenop is zeker een aanrader en zorgt voor een heerlijk contrast. Door het makkelijk te bereiden recept en de mogelijkheid om het ook glutenvrij te maken. Raad ik het koekje aan voor iedereen! Zeker een aanrader voor de aankomende paasdagen 🙂

koekjes

Hebben jullie al eens van de Snickerdoodle gehoord?

Advertenties

Auteur:

Hoi lieve lezers. Dit ben ik, een klein, blond vrouw. Vol blunders en verhalen. Met een passie voor koken en lifestyle. En dat gaan jullie terug zien in mijn blog. Veel plezier. Liefs Karlijn

5 gedachten over “Snickerdoodles Goes Dutch! | Recept (glutenvrij)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s