Geplaatst in Mijn Verhaal

Fruitvliegjes, hoe kom je er vanaf?

Wanneer het weer warmer wordt, het zomerfruit op tafel komt. Dan komen mijn kleine vriendjes weer aangevlogen. Het begint met 1 à 2, vliegend rond de fruitschaal. Maar binnen 5 minuten is de hele keuken vol met deze beestjes. Ongenadig zitten ze te wachten totdat je eraan komt lopen om een stukje fruit te pakken. En dan BOEM, ze vliegen om je heen als een zwerm paparazzi of fans. Of hoe ze in normaal Nederlands heten: de fruitvlieg.

De fruitvlieg, misschien bij sommige bekend als de bananenvlieg, is naast dat het een plaag is om te hebben. Ook schadelijk voor de mens, omdat ze schimmels, bacteriën en gistcellen verspreiden. Ze versnellen het rottingsproces van fruit en dat is natuurlijk ook geen pretje.

De fruitvliegjes kun je een plaag noemen, ze zijn moeilijk te verspreiden. Maar wat kun je eraan doen?

Ten eerste kun je fruit in de koelkast leggen. Prima, maar koude appels zijn niet mijn favoriet. Net zoals dat sommige stukken fruit ook niet van kou houden. Dus mocht je een paar stukken fruit hebben, dan is dit de oplossing voor jou!

Een andere mogelijkheid is om fruitvliegverdelgers te kopen. Deze potjes scheiden een geur uit die de fruitvliegjes aantrekt en in het potje lokt. Hierna kunnen ze er niet meer uit. De potjes zijn redelijk prijzig en hielpen bij ons niet. Onze fruitvliegjes waren te gemuteerd en konden zich er tegen verweren. Maar het zou natuurlijk bij andere perfect kunnen werken.

Een derde mogelijkheid is een bakje azijn. Vul een bakje met water, beetje azijn erbij. En fruitvliegjes (kunnen) verdwijnen voor de zon. Helaas werkte dit bij ons ook niet zo goed en zaten we alleen in de stank van de azijn. Yak! Het werkte in ieder geval wel beter dan methode 2, dus scheelde weer een hoop geld.

Een 4de oplossing is een oplossing die geen van mijn familieleden nog kende. Na weer eens Pinterest door gesnuffeld te hebben, kwamen we een foto tegen van een glas met fruit afgedekt met huishoudfolie. Helaas zijn we de originele foto kwijt. Heel simpel en het was het proberen waard. We pakten een lang glas, stopte er wat oud fruit in, dekte het geheel af met huishoudfolie en prikte er een gaatje in met een vork. Op het aanrecht ermee en kijken of het werkt. Na een uur heerlijk buiten te hebben gezeten, kwamen we vol verbazing weer binnen. Want wat bleek, alle fruitvliegjes waren gevangen en er vloog er geen één meer rond. Oke misschien  nog een paar. Maar het hielp! Wanneer het glas redelijk vol zat met beestjes, wat water erbij gieten, even schudden en weg ermee. Dag fruitvliegjes.

DSC_0374

Natuurlijk kun je ook geen fruit kopen, ben je gelijk van een hoop gezeur af. Maar mocht je toch willen genieten van fruit zonder de kleine fruitvliegjes, dan is de laatste oplossing misschien echt wat voor jou!

Er zijn nog veel meer manieren om deze beestjes weg te krijgen. Maar dit waren toch de meest succesvolle. Hebben jullie ook veel last van fruitvliegjes?

 

 

Advertenties

Auteur:

Hoi lieve lezers. Dit ben ik, een klein, blond vrouw. Vol blunders en verhalen. Met een passie voor koken en lifestyle. En dat gaan jullie terug zien in mijn blog. Veel plezier. Liefs Karlijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s